Lokum
Lokum su, şeker, nişasta ve sitrik asit veya tartarik asit ile hazırlanan istendiğinde kuru meyvelerin de eklendiği bir çeşit Türk tatlısıdır.
Günümüzde sade, Antep fıstıklı, cevizli, bademli, Hindistan cevizli, portakallı, gül yapraklı,çilekli, limonlu lokumların yanı sıra naneli, vanilyalı ve zencefilli lokumlar olarak da pek çok türde üretimi yapılmaktadır.
FAYDALARI
Tam bir enerji deposudur.
Doktorların böbrek hastalarına önerdiği bir besindir.
Özellikle vanilyalı ve kakaolu lokum fazla kalori almadan atık maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar.
Eski zamanlardan beri yara ve çıbanları iyileştirmede kullanıldığı bilinir.
SAĞLIĞI TEHDİT EDEN DURUMLAR
Lokum kararında tüketildiğinde son derece sağlıklı bir besindir; fakat aşırıya kaçıldığında kilo alımına sebep olur. Bu yüzden lokum tüketimine dikkat etmekte fayda var.
Açık şekilde satılan lokumlar sağlık açısından tehlikeli olup tüketilmemesi tavsiye edilir. İçerisinde ne olduğunu bilmediğimiz lokumlar mide sağlığını bozabilir.
İçerisinde yapay tatlandırıcı bulunan ve ucuz olan lokumlar alınmamalıdır. Güvenilen marka ve üreticilerden alışveriş yapmayı tercih etmeliyiz.
BESİN DEĞERİ
1 adet lokum 32 kaloridir. Zengin bir karbonhidrat kaynağıdır. Fazla tüketimi önerilmez.
Diyetisyenlere göre 3 adet lokum 1 porsiyon olarak nitelendirilir.
TAVSİYE KÖŞESİ:
Bana sorarsanız en güzeli Afyon'a özgü olan kaymaklı lokum. Tadı daha hoş ve tatlı, üstelik kaymak tadını bariz hissediyorsunuz. Şekeri fazla olduğundan aşırı tüketimini önermem. Afyon'a uğrarsanız mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
Yorumlar
Yorum Gönder