Kivi
Kivi meyvesi Çin'in güneyindeki Yangtse Vadisine özgü bir bitkidir. 1900'lü yılların başında Yeni Zelanda, İngiltere ve Amerika'ya yayıldı.
Dünyada en çok İtalya'da üretilmektedir. Türkiye bu sıralamada 11. sıradadır.
Kahverengi tüylü kabuğunun altında, kivinin siyah çekirdekli, parlak yeşil, etli kısım yer alıyor.
FAYDALARI
C. E ve K vitaminleri ile potasyum açısından zengin bir meyvedir.
Zengin lif ve potasyum içeriği ile kalp sağlığını korur.
Düzenli olarak kivi tüketimi kandaki yağ oranının düşmesinde rol oynar.
Damarlarda plak birikimini önlemeye ve böylece damar tıkanıklığının önüne geçmeye de yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.
Sodyumun tansiyon üzerindeki kötü etkilerini de elemeye yardımcı olabiliyor.
Zengin lif içeriği ile bağırsakların çalışmasını sağlar.
Soğuk algınlığından korunmak için harika bir meyvedir. Üstelik besin içeriği portakaldan daha zengindir.
KİVİ SEÇİMİM NASIL OLMALI ?
Kiviyi elinize alıp bastırdığınızda eğer şekli bozulmuyorsa ve sertse o kivi ekşidir. Almamız gereken kivi çeşidi yumuşak olanlardır ve bu kivi çeşidi hem tatlı hem de olgunlaşmış olandır.
ZARARI VAR MI ?
Aşırı kivi tüketimi vücutta şişmelere sebep olabilir.
Fazla tüketimi anafilaksiye neden olabilir.
Yine fazla tüketimi ağızda yara oluşumunu tetikleyebilir.
Kusma, ishal, mide bulantısı görülebilir.
KİVİ REÇELİ YAPIMI
MALZEMELER:
5-6 adet sert kivi
2 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
2 adet karanfil
YAPILIŞI:
Tencerenin içerisine önceden ayarlamış olduğumuz 2 su bardağı suyu koyuyoruz.
İçerisine 2 su bardağı miktarındaki şekeri de ilave edip kaynamaya bırakıyoruz.
Su ve şeker kaynarken kivilerin kabuklarını soyarak daire olacak şekilde dilimliyoruz.
Yaklaşık 25 dakika boyunca kaynatılacak olan suyumuzun içerisine kaynadıktan sonra dilimlenmiş olan kivileri ve karanfilleri ekliyoruz.
Ocağın altını kısıp kaynatmaya devam ediyoruz.
Yaklaşık 20 dk kaynamış olan reçelimizin altını kısıp kavanoza döküp soğumasını bekliyoruz.
Soğuyan reçelin üzerinde oluşan hava köpüklerini reçelimiz küflenmesin diye kağıt havlu ile alıyoruz.
Afiyet olsun !
Yorumlar
Yorum Gönder