Yumurta



Yumurta, protein, folik asit, fosfor, demir, çinko açısından zengin bir besindir. Vücudun ihtiyacı olan aminoasitleri içerir, kalitelidir. 

Sağlıklı bireyler her gün et veya peynir yerine tüketebilir. Yüksek kolesterolü olanlar haftada 2-3 kez tüketebilir.

FAYDALARI

Ucuz ve kaliteli bir protein kaynağıdır.

Kalbi korur.

Kanseri engeller.

Sinir hücreleri arasındaki iletişimin sağlanmasında önemli rol alır.

Kas kitlesinin artmasına ve enerjinin korunmasına yardımcı olur.

Yüksek kan basıncını düşürür.

YUMURTA ÇEŞİTLERİ

1- GELENEKSEL YUMURTA

Standart ve ucuz market yumurtasıdır.
Çoğunluğu gün ışığı görmez.
Vitaminlerle gelişim süreci hızlandırılan tavuklardan elde edilir.

2- ORGANİK YUMURTA

Organik beslenen tavuklardan elde edilir.
Hormon veya antibiyotik kullanılmaz.

3- ÇAYIR YUMURTASI

Serbest gezen tavuğun yumurtası olarak bilinir.
Bitki ve haşere yiyen tavuklardan elde edilir.
Pahalıdır.

ZARARLARI

Yumurtanın sarısı fazla tüketilirse kolesterolde artış görülür.

Yumurtanın sucuk ve pastırma gibi et ürünlerinle tüketilmesi kalp ve damar hastalıkları bakımından tehlikelidir. Sebzelerle birlikte tüketilmesi daha sağlıklıdır.

Yenmeden önce mutlaka yıkanmalı ve buzdolabında duranlar tercih edilmeli.


YUMURTAM TAZE Mİ ?


Üretim tarihine bakarak anlayabiliriz, bunun yanında su doldurulmuş kasede (yukarıdaki gibi) yumurta dibe batarsa taze, yüzerse bayattır. Ayrıca taze yumurta zor soyulur.

KAÇ KALORİ ?

77 Kaloridir. (Adet)

YUMURTALI EKMEK

MALZEMELER:

3 adet yumurta
5-6 dilim ekmek
Tuz
Karabiber
Sıvıyağ

YAPILIŞI:

Yumurtaları derin bir kaba kırın.
Tuz ve karabiberi ekleyerek iyice çırpın.
Ekmek dilimlerini çırptığınız kaba batırıp çıkarın.
Gerekirse yumurtayı çekmesi için hafif bastırın.
Tavaya bolca yağ koyun ve kızartın.
Ekmekleri önlü arkaları kızartın.
Afiyetle yiyin.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Manuka Balı Nedir?

A vitamini

Etler