Ayran



Yoğurdun içine su katılarak elde edilen bir tür içecektir. Türk mutfağına özgü olup en çok tüketildiği yer Türkiye'dir. Ayran yapımında yağlı koyun yoğurdu tercih edilir.

Bir ölçü yoğurda en çok bir buçuk ölçü su karıştırılır. Daha lezzetli olması için su yerine süt de katılabilir. Az ölçüde tuz da eklenebilir.


FAYDALARI NELERDİR ?

Uzun süre açlık hissini bastırır, mide ve bağırsaklarda emilimi azaltarak tokluk hissini arttırır.

Özellikle yaz aylarında harareti giderir.

Vücut sıcaklığının dengelenmesini sağlar.

Şişkinlik ve hazımsızlığın giderilmesini sağlar.

Kalsiyum açısından zengindir.

B ve D vitamini ile demir bakımından zengindir.

Kolesterol seviyesinin sağlıklı seviyede tutulmasını sağlar.

Gastrit sorunu olan kişilere iyi gelir.

Birçok cilt  hastalığının tedavisinde kullanılır.


ZARARI VAR MI ?

Aşırı tüketimi midedeki asit oranının olumsuz yönde etkilenmesine neden olur.

KİMLER İÇEBİLİR ?

Gelişim sürecindeki çocuklar ve ergenlik çağındaki gençler, yetişkin bireyler, kalp ve damar hastalıkları, diyabet gibi metabolik hastalıkları olanlar, hipertansiyon ve kolesterol hastaları ayran tüketebilir.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Manuka Balı Nedir?

A vitamini

Etler