Yazın Vazgeçilmezi: Dondurma



 

  DONDURMA NEDİR?

Dondurma, içine şeker katılmış çeşitli meyve suları ya da sütten dondurulmak suretiyle elde edilen soğuk bir tatlıdır.


 
DONDURMANIN BESİN İÇERİĞİ

Dondurma; karbonhidrat, protein, kalsiyum, fosfor, demir, çinko, magnezyum, sodyum, potasyum, A, B, C, D ve E grubu vitaminleri içerir. Bu nedenle dondurma için besin içeriği zengin diyebiliriz.


PEKİ YARARLARI?

- Dondurma içerisinde bolca bulunan "Kalsiyum" ve "Fosfor" kemik gelişiminde önemli rol oynamaktadır.

- Dondurmada bulunan yağ, karbonhidrat ve protein miktarı sütten oldukça fazladır.

- Dondurmanın kalori değeri diğer baklava, pasta gibi hamurlu tatlılara oranla düşüktür.

- Hamilelik döneminde bulantıları azaltıyor.

- Mutluluk veriyor.

- Üç top dondurmanın kalsiyum içeriği bir bardak süte eşittir.


VE ZARARLARI?

- Çocukların günlük 100 mg üzerinde dondurma tüketmesi şişmanlığa sebep olur.

- Çocuklara 2-3 yaşının altında dondurma verilmemelidir.

- Aç karnına tüketmek iştahı kapatır, ara öğünler tercih edilmelidir.

- Soğuk bir tatlı olduğundan ağızda eritilmelidir. Hızlı bir şekilde yutulursa mide kramplarına ve kasılmalarına neden olur.

- Hijyenik ortamlardan alınmalıdır.





 DONDURMA ÇEŞİTLERİ

Kakao

Vanilya

Kaymak

Limon

Vişne

Portakal

Kivi

Ahududu

Böğürtlen

Ananas

Kayısı

Frambuaz

Muz

Damla Sakızı

Çilek

Kavun

Nane

İncir

Üzüm

Kestane





Dondurma 120-200 kcal
Lokma 362 kcal
Baklava 425 kcal
Kemalpaşa 476 kcal





100 Gr sade dondurma 140 kalori içerir.
100 Gr karamelli dondurma 265 Kalori,
100 Gr Vanilyalı Dondurma 235 Kalori
100 Gr Muzlu Dondurma 225 Kalori
100 Gr Çikolatal Dondurma 220 kalori
100 Gr Çilekli Dondurma 180 Kalori içermektedir.





                                      Limonlu dondurmanın kalorisi en düşük olanıdır.









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Manuka Balı Nedir?

A vitamini

Etler