Çay lav yu !
" Cennete giden yol çaydanlığın yanından geçer. "
Tarım öncesi insanlar çay yapraklarının çiğnenince dinçleştirici ve yaralara sürülünce tedavi ettiğini fark ettiler.
NASIL BULUNDU?
Çin'de imparator Shen Nung yabani bir çay dalı ile ateşi yelpazeleyerek içecek su kaynatıyordu. Rüzgarın esmesiyle birlikte bitkinin bazı yaprakları suyun içine düştü. İmparator, karışımın hoş ve dinçleştirici bir içki olduğunu fark etti.
FAYDALARI NELERDİR?
- Çay yaprakları susuzluğu giderir.
- Uyku isteğini azaltır.
- Kalp krizini engelliyor.
- Sindirime yardımcı olur.
- Beyin tümorü riskini azaltıyor.
- Kansere karşıdır.
- Ağrı kesicidir.
FAZLA ÇAY İÇERSEK
Fazla çay içenlerde göz seğirmesi, dişlerin sararması ve dökülmesi, sinir bozukluğu, kabızlık, yüksek tansiyon, el titremesi, baş ağrısı, sıkıntı ve uykusuzluğa sebep olmaktadır.
SİYAH ÇAY
Taze toplanan yeşil yaprakların bir gece bırakılıp oksitlenmesi sağlanarak yapılan siyah çay daha sonradan ortaya çıktı.
Çayın kaynağı konusunda hiçbir fikre sahip olmayan Avrupalılar siyah ve yeşil çayın tamamen farklı iki botanik tür olduğunu sandılar.
Suyun ardından dünyada en çok tüketilen ikinci içecek çaydır.
BUZLU ÇAY
Buzlu çay veya ice tea, genellikle bir bardakta buzlu olarak servis edilen soğuk çay türü. Şekerli veya şekersiz olabilmektedir. Genellikle çay yapraklarının aromasının alınmasıyla yapılmaktadır.
TÜRKİYE'DE ÇAY
Türkiye'de çay tarımının başlatılması ve yayılması Zihni Derin önderliğinde olmuştur. Çayın babası olarak adlandırılır.
Yorumlar
Yorum Gönder