Nar
Nar suyu Orta Doğu ülkelerinde çok tüketilen bir içecektir. Türkiye'de çiğ olarak doğrudan tüketilmesinin yanında nar ekşisi olarak da kullanılır. Ayrıca aşure, muhammara ve güllacın içine katılabilmektedir.
İran ve Hint mutfağında yemeklerin içine katılmaktadır. Domatesin İran mutfağına girmediği dönemlerde İran mutfağında nar şurubu hakimdi.
DÜNYADA NAR ÜRETİMİ
1- İran
2- Hindistan
3- Çin
4- Türkiye
5- ABD
NAR VE İNANÇ
Yahudi inancına göre Adem ve Havva'ya yasak olan meyve elma değil nardı ve nar doğruluğu temsil ederdi.
Kuran-ı Kerim'de cennet meyvesi olarak geçer.
NARIN FAYDALARI
- Bağışıklık sisteminin güçlendirir.
- Kolesterol ve şekeri düzenler.
- Kanser hücrelerinin gelişimini engeller.
- Kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.
- Narın kabuğu cildi yumuşatır.
- Mideyi temizler, ülsere iyi gelir.
- Öksürüğe iyi gelir, akciğeri güçlendirir.
- Damar tıkanıklığını engeller.
NAR SUYU HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN
Nar suyu hazırlanırken kabuğu dahil meyvenin bütün parçaları kullanılmalıdır, fakat nar kabuğunun etkisi çok güçlü olduğundan zehirlenme etkisi vardır. Bu yüzden kabuğun tamamı değil de bir kısmı ya da çok azı kullanılmalıdır.
NARIN ZARARLARI
Hamile adayları günde bir su bardağı nar suyu veya bir tane nardan fazla tüketmemeleri gerekir.
Küçük çocuklara günde bir çay bardağını geçmeyecek derecede nar veya nar suyu verilebilir.
Günlük fazla tüketen kişilerde kabız olma ihtimali vardır.
Düşük tansiyon rahatsızlığı olan kişilere önerilmez.
Aşırı tüketilmesi allerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder