Karpuz



Dünyada domatesten sonra en çok üretilen sebze karpuzdur. Dünyada en çok karpuz üretimi önce Çin'de sonra Türkiye'de yapılmaktadır.

100 gramı 26 kaloridir.




KARPUZUN FAYDALARI

- Zengin bir su kaynağıdır.

- Domates gibi karpuza da kırmızı rengini veren likopen, kanser riskini azaltır.

- Göz sağlığını korur.

- Kalp ve damar sağlığını korur.

- Bağışıklık sistemini güçlendirir.

- Kas ağrılarını hafifletiyor.


PEKİ ZARARLARI VAR MI?

- Karpuz fazla tüketilirse şeker hastalarının şekerini yükseltir.

- Çok fazla tüketilirse kilo vermeye değil kilo almaya sebep olur.

- Karpuzun çekirdekleri, çiğnenmeden yutulduğunda böbrek kanallarını ve bağırsakları tıkayabilir.





KARPUZ ÇEKİRDEĞİ YENMELİ Mİ?

Karpuz çekirdeğinde çok yüksek oranda protein vardır. Bir bardak kurutulmuş karpuz çekirdeği günlük protein ihtiyacının %60'ını karşılayabilir. Ayrıca içerisinde sporcuların kullandığı arginin adlı protein bulunmaktadır. Bu protein genelde kas yapmak için tercih edilir. Büyüme hormonlarını tetikleyen özellikleri vardır. 

Ayrıca glukamik asit ve kas-kemik yapısının oluşumu için önemli lizizin adlı protein yapıtaşını içermektedir. Vücut geliştirme sporuyla uğraşanlar için yapay protein tozlarından kat kat faydalıdır.

Karpuz çekirdeği günlük magnezyum ihtiyacının tamamından fazlasını karşılar.

Karpuz çekirdeğinde mono ve çoklu doymamış yağlar ve omega-6 bulunmaktadır. Bu yağların yeterli miktarda alınması kalp sağlığının korunması bakımından oldukça faydalıdır. Bir fincan karpuz çekirdeği ortalama 600 kaloridir.








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Manuka Balı Nedir?

A vitamini

Etler