Bi' Kahve?
KAHVE NEDİR?
Coffea cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozun su ya da süt ile karıştırılmasıyla yapılan içecektir.
Bir fincan kahve içerisinde su, protein, şeker, tanik asit, alkoloitler ve kafenin barındırır.
Sabah tüketilen kahve, tasa ve stresi yok eder. Düşünce akışını tetikler, dikkati arttırır, morali düzeltir.
Spor öncesinde içilen bir kahvenin vücudu yeni rekorlar kırmaya teşvik edebilir. Kahve kan basıncını, vücut ısısını, kalbin kan pompalama kapasitesini yükseltir.
KAHVE UYKUYU KAÇIRIR MI?
Kahve uyarıcı etkisi sebebiyle özellikle az kahve içenlerin geceleri uykusunu kaçırır. Düzenli kahve tüketiminde adenozin reseptöründeki artış uyanık tutma etkisinin zayıflamasına sebep olabilir.
Sürekli kahve içenler ansızın kafeinsiz kaldığında metabolizma bu eksikliği beyne bildirir ve eksikliğinin yan etkileri ortaya çıkar. Bunlar çoğunlukla telaş, konsantrasyon eksikliği ve bezginlik şeklinde kendini gösterir. Bu sendromlar birkaç gün içinde geçecektir.
KAHVE VE BAKIM
Kahve yüze uygulandığında kan dolaşımını hızlandırır ve kırışık oluşumunu engeller.
Saçı kahveyle durularsak banyodan sonra saçlarımız gür bir görünüm kazanır. Saç kökleri güçlenir ve uzamaları hızlanır.
PEKİ NE KADAR İÇEBİLİRİM?
Her gün en fazla 2 -3 fincan içilmesi öneriliyor. Ayrıca yapılan bir araştırmaya göre kahvenin Alzheimer hastalığının gelişme riskini düşürdüğü saptanmıştır.
KAHVE ÇEŞİTLERİ VE İÇİNDEKİLER
TÜRK KAHVESİ: Telvesi ile sunumu yapılan tek kahve çeşididir.
MIRRA: Şanlıurfa'ya özgü birkaç kez demlenerek hazırlanan acı kahve.
ESPRESSO: Koyu kavrulmuş İtalya'ya özgü bir kahvedir. Espresso günümüzde sade olarak içilmesi dışında birçok damak tadına hitap eden ve özellikle sütle hazırlanan kahvelerin de bazıdır. Bu kahvelerden bazılar:
AMERICANO: Tek veya duble espresso üzerine kupa doluncaya kadar kaynar su eklenir.
CAPPUCINO: Bardağın 1/3'ü tek ölçü espresso, 1/3'ü buharla ısıtılmış kıvamlı süt ile karıştırılır. Üzerlerine bardağın 1/3'ü hacminde kalın süt köpüğü yerleştirilir. Tarçın veya çikolata rendesi ile süslenir.
LATTE: Tek veya duble espresso buharla ısıtılmış süt dolu bir kupaya eklenir. Tercihe göre üzerine krema eklenir.
MOCHA: Tek veya double espresso buharla ısıtılmış kıvamlı süt ve çikolata harmanlanır. Kahve ve çikolata lezzetli bir arada sunulur.
RISTRETTO: Espresso yaparken su yarıya kadar konulur. Konsantre ve kuvvetli bir espresso ortaya çıkar.
LUNGO: Fincanın tamamı dolana kadar beklenerek yapılan espresso. Tadı acıdır.
MACCHIATO: Tek veya double espresso üzerine çok az miktarda süt köpüğü dokundurulur.
CON PANNA: Tek veya double espresso üzerine bir kat tatlı krema eklenir.
VIENNESE: Espressoya çikolata ve krema katılarak hazırlanan Viyana usülü kahve.
FİLTRE KAHVE: Orta kalınlıkta çekilmiş kahvenin kağıt bir filtre yardımıyla filtre edilerek demlenmiş kahve çeşididir.
FRENCH PRESS: Kalın çekilmiş kahvenin bir demleme kabında suyla karıştırılıp ucunda metal bir süzgeç olan pistonla filtre edilerek hazırlanan kahve çeşididir.
CAFE AU LAIT: Fransızların sütlü filtre kahvesi. 1/3'ü kahve 2/3'ü sıcak süt.
KAHVENİN FAYDALARI NELERDİR?
- Şeker hastalığı riskini azaltır.
- Zayıflamaya etkisi vardır.
- Karaciğer kanserinden korur.
- Parkinson hastalığına yakalanma riskini azaltır.
- Felç riskini azaltır.
- Ölüm oranını azaltır.
- Beyin fonksiyonlarını ve fiziksel performansı arttırır.
- Anti oksidan kaynağıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder