İncir
Dutgiller familyasının bir üyesi olup ağaç ya da ağaççık nitelikli bir bitki türüdür. Dünyadaki en büyük üreticisi Türkiye'dir. Ülkemizde Ege bölgesinde ön planda yer alıp en çok Aydın'da yetiştirilir.
FAYDALARI
Yüksek oranda lif içeriği sayesinde kabızlık gibi sindirim sorunlarına iyi gelir.
Kemik sağlığının korunması için gerekli besin içeriğine sahiptir.
Tansiyonu düşürücü etkisi vardır bu nedenle kalp sağlığını korur.
Kalorisi az bir besin olup diyetlerde tercih edilir.
Diyabet hastaları için uygun bir meyvedir. Yüksek lif içeriği ile şekerin sindirimini ve emilimini yavaşlatır.
Meme kanserine yakalanma riskini azaltır.
ZARARLARI
Şeker hastaları az ve kontrollü şekilde tüketmeli. Fazla alınımı ciddi sağlık sorunlarına neden olur.
Lifli ürünlere alerjisi olan kişilerin tüketmesi sakıncalıdır.
Bir incir 40-45 kaloriye denk gelmekte.
ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞİ
Kurutulmuş incir antioksidan özelliği bakımından en zengin kuru meyveler arasında yer almaktadır. Meyve kaynaklı antioksidanlar özellikle göz sağlığının korunmasında etkilidir.
CEVİZLİ İNCİR TATLISI
MALZEMELER
425 gram kuru incir
4 yemek kaşığı şeker
2 su bardağı su
1 su bardağı ceviz
1 çay kaşığı tarçın
YAPILIŞI
İncirleri yıkayarak bütün şekilde ılık sütte 30 dakika kadar bekletin.
Yumuşadıktan sonra içli köfte açar gibi içlerini oyun.
Oyulan yere iç malzemesini koyun. (ceviz ve tarçın)
Elinizle delik olan kısmını kapatın.
Saplı kısmı üstte kalacak şekilde tencereye koyun.
Ayrı bir kapta şeker ve suyu karıştırarak ısıtın. (kaynatmaya gerek yok)
Tenceredeki incilerin üzerine dökün ve 20-25 dakika kadar kaynatın sonra ayrı bir kaba alın.
Tencerede sos kaldıysa üstüne gezdirin.
Soğuyunca servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Yorumlar
Yorum Gönder