E vitamini


E vitamini bütün dokularda bulunur. Kasta, kalpte ve testislerde yoğunluğu yüksektir. Yağda çözünen önemli bir antioksidandır. 

FİZYOLOJİK FONKSİYONLARI NELERDİR ?

Oksidasyonu önler. Doğanın en güçlü antioksidanı olarak organizmayı çeşitli toksik maddelere karşı korur. Bunlar ağır metaller, çeşitli ilaçlar, çevresel kirleticiler, serbest radikaller ve hepatotoksik maddelerdir.

Serbest radikallerin kanser oluşturucu etkilerini engeller.

Kalp hastalıklarına karşı korur.

Katarakt oluşumunu geciktirir.

Bağışıklık sisteminde T ve B hücrelerinin işlevlerini arttırır.

Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların oluşumunu geciktirir.


Günlük besinlerde bulunan miktar günlük gereksinmeyi karşılayabileceğinden insanlarda yetersizlik belirtilerinin görülmesi nadirdir.

Günlük gereksinme 10-30 mg'dır.

E VİTAMİNİ KAYNAKLARI
Buğday embriyosu, soya yağı,margarin ve diğer bitkisel sıvı yağlar E vitamini bakımından en zengin kaynaklardır.

Takiben fındık, kurubaklagil, yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, yumurta, et ve süt gelmektedir.

E VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ HASTALIKLARI

Daha erken yaşlanma

Kalpte ve diğer kaslarda yorgunluk

Göz bozuklukları

Kansızlık

Cinsel rahatsızlıklar

Alzheimer






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Manuka Balı Nedir?

A vitamini

Etler