En İyi Antioksidan Nerede?


Güçlü, güvenli ve sağlam antioksidan arıyorsanız pazara, manava veya markete gitmelisiniz. Antioksidanların en güçlü, taze ve etkililerini tezgahlarda bulabilirsiniz. Ama dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var.

- Hep aynı antioksidanlarla olmaz, bu yüzden farklı kaynaklardan alınmalı. Her antioksidanın bulunduğu meyve sebzeler farklıdır.

Aynı meyve ve sebzede bile renk farkı antioksidanın tipini değiştirebiliyor. Örneğin biberin hep yeşilini değil arada sarısını da kırmızısını da tüketmekte fayda var.

Likopeni illa domatesten değil kan portakalından veya pembe greyfurttan da kazanabilirsiniz.

Antosiyanin deyince aklımıza sadece üzüm değil kiraz ve vişne de gelmeli.
- Sebze ve meyveler ne kadar tazeyse o kadar antioksidan içeriğinden zengindirler. Tezgahta beklemiş, büzüşmüş olanları değil tazeleri tercih etmeliyiz.

- Farklı antioksidanları aynı anda kazanmaya çalışın. Nar, vişne, yaban mersini, portakal, mandalina, elma, armut, pancar, mor lahana ile çeşitlilik yaratın.

- Antioksidan meyve ve sebzeleri mümkün olduğunca çiğ yiyin. Hatta bıçakla ince ince kıyıp ezmeyin.

Özellikle (domatesteki likopen hariç) ısıl işlemden uzak tutun. Kızartılan, közlenen sebzelerdeki antioksidanlar harap oluyor. İstisna domatesteki likopendir. Domates ezilip hırpalandıkça ve ısıl işleme maruz kaldığında daha çok likopen serbest bırakılıyor.


- Kimyasallarla kirlenmemiş olanlar tercih edilmeli.

- Antioksidan kazanacağım diye aşırı dozda da tüketmemek lazım. Faydalı olanların yanında zararlı olabilen fruktozu da vücudumuza almış oluruz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Manuka Balı Nedir?

A vitamini

Etler