Ayran
Özellikle yaz aylarında soğuk ayranın ferahlatıcı ve rahatlatıcı etkisinin yanında sağlık açısından birçok faydası olduğunu söyleyebiliriz.
Ayran, A vitamini açısından çok zengin bir besin kaynağıdır. Bunun yanında C,E, D ve K vitaminlerini de içermektedir.
Bunun dışında başta kalsiyum olmak üzere demir, magnezyum, sodyum, manganez ve selenyuma kaynaklık eden geniş bir yelpazeye sahiptir.
FAYDALARI NELERDİR?
Kilo vermeye yardımcı olur. Bunu nasıl yapar? Mide ve bağırsaklardaki emilimi azaltarak açlık hissini bastırır ve uzun süre tok kalmayı sağlar.
Harareti giderir. Özellikle yaz aylarının bunaltıcı sıcaklarına en iyi gelen şeylerin başında ayran vardır. Vücut sıcaklığının dengelenmesine yardımcı olur.
Şişkinliğe son! Ağır yemeklerden sonra tüketilmesi hazmın kolaylaşmasına ve gaz sorunlarının ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir.
Kalsiyum kaynağı. Süt ürünlerinin en bilindik özelliklerinden olan zengin kalsiyum içeriği ayranda da karşımıza çıkmakta. Düzenli olarak ayran tüketimi kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Kan basıncını düşürür, kolesterole iyi gelir.
Mide asit seviyesini kontrol eder. Ağır ve baharatlı yiyeceklerin ardından midedeki yanma ve tahrişten kaynaklanan rahatsızlıkların giderilmesinde etkilidir.
Kabızlığı giderir. Sulu bir içecek olması bağırsak hareketlerinin artmasına neden olur. Birçok içeceğin aksine aç karnına tüketildiğinde daha etkili olur.
Cilt maskesi olarak kullanılır. Cildin temizlenmesinin yanında güneş yanıklarının tedavisinde de kullanılır.
Yorumlar
Yorum Gönder